TinkerBellan

Min blogg, Mina tankar, Mina bilder, Mitt liv

sista dagen i vecka 12

Kategori: Graviditeten

Här kommer en sammanfattning av veckan som varit


Vecka 12 -

Kroppen: Risken för missfall minskar nu. Av de missfall som inträffar så sker drygt 90% före utgången av vecka 12. Om du skulle få en mindre blödning betyder det inte att ett missfall är på väg. Om det inte är blodfärgat eller rinner så kan det bero på andra orsaker som t.ex lågt liggande moderkaka. Om moderkakan är placerad långt ned mot livmoderhalsen kan det uppstå en liten blödning från kanten av moderkakan.
Placeringen av moderkakan kan ses med hjälp av ultraljud, på de flesta brukar den dras uppåt i takt med att livmodern växer och då slutar dessa mindre blödningar. Under de tre till fyra sista månaderna ska du däremot söka läkare även vid smärre blödningar.

Fostret: Fostret är 9 cm stort och väger cirka 15 gram. Moderkakan tar över näringstillförseln till fostret ungefär vid den här tiden.
Fostret börjar röra sig spontant, vrider på huvudet, hickar och rör på fingrarna som dessutom har fått fingeravtryck. Nu börjar fostret också reagera på mammans lägesändringar.

Egna anteckningar/bild: [Redigera]

13e Januari: Ja då var det in i gravidvecka 12 i dag. Känns skönt att ha kommit hit.. I dag har det varit kalas för Kusin Matilda. Hon fyller 3 år i dag. Massa goda kakor.

15 Januari: Lånade stetoskopet utan fredrik/farbor. men man kunde inte höra något annat än bara bubbel. haha. men men. Inga direkta symtom heller. dem försvinner väl i början man känner mest kanske. men man ser ju att magen börjar forma till sej lite mer.


var ute på nätet o letade efter dopplar (en apparat som man kan höra fosterhjärtat med) så den ska väl komma inom en vecka..


17 Januari: Fick hem dooplern.. Men hör ingenting eller jo.. swichande ljud bara. Faktiskt så har jag inte känt av graviditeten alls på flera dagar...

18 Januari: I dag e det fredag. Och jag ska jobba på mitt nya jobb för första gången själv. Ska bli spännande. Skönt att ha något att göra i dag. ´snart söndag igen o denna veckan har gått jättefort.

19 Januari: Ja då var det sista dagen på v 12 i dag.. Känns bra faktiskt.. Synd bara att det med dopplern inte funkade ännu. man blir ju lite smått orolig.. har dessutom knappt kännt någonting denna veckan.. men blöder inte iaf så.. 30% av graviditeten e iaf avklarad.. känns bra..

har fått reda på i dag att dem swichande ljuden från doppler är navelsträngen som låter.. hehe ganska kul..

Kommentarer


Kommentera inlägget här: