TinkerBellan

Min blogg, Mina tankar, Mina bilder, Mitt liv

såhär har gravidvecka 10 varit för mej..

Kategori: Graviditeten

Sista dagen på v 10 i dag.. här kommer en sammanfattning på veckan


Vecka 10 - 29 dec 2007 - 4 jan 2008
Kroppen: Nu är det vanligt med första besöket på mödravårdscentralen (MVC). Barnmorskan kommer vara ert stöd genom hela graviditeten, ni kommer få berätta lite om er själva; vad ni har för förväntningar, önskemål, eller farhågor. Allmänna saker diskuteras och sådant som kan ha betydelse för graviditeten, t.ex eventuella mediciner, sjukdomar eller hur det har varit under tidigare graviditeter och förlossningar. Det är viktigt att mötet med barnmorskan känns bra, annars har man rätt att byta till en annan som man trivs med.
Vid inskrivningen tar man ett blodprov i armen som används för att kunna bestämma blodgrupp, * Rhesus-faktorn (Rh), röda hund, syfilis, HIV och Klamydia. Det tas rutinmässigt så det spelar ingen roll om man nyligen har tagit provet.
Rh-bestämning: 15% av alla människor saknar Rhesus-faktorn och kallas därmed Resus-negativa. Om kvinnan är Rh-negativ och mannen Rh-positiv kan barnet bli Rh-positivt vilket kan leda till att kvinnan bildar antikroppar mot Rh-faktorn till nästa graviditet. Nästa barn kan då drabbas av gulsot, efter förlossningen ger man därför kvinnan en spruta med anti-D, ett äggviteämne som skyddar barnet vid en ny graviditet.

Fostret: Nu är embryoperioden är över. Moderkakan gör sig redo att ta över näringstillförseln. Det tar dock ett par veckor för moderkakan att mogna innan den kan överta gulkroppens funktion. Fingrar och tår är helt åtskilda och smaklökarna börjar bildas. Nu kan man skymta början till alla 20 mjölktänderna. Äggstockarna eller testiklarna är utvecklade. Rörelserna är kraftigare och fostret börjar kunna ändra läge i livmodern. Den lilla svansen har försvunnit och huvudet får alltmer mänskliga drag. Fostret har ett ansikte med spädbarns-profil. Hög rundad panna, liten uppnäsa och en mer markerad haka.

Egna anteckningar/bild: [Redigera]
Vecka 10
30e december: Jösses Amalia.. vecka 10..
Kan inte förstå att det går så snabbt.
Känner mer o mer småkramper e nedre
delen av magen. Växvärk?

Kvällen denna dagen var ganska jobbig..
det krampade sej som attans i magen..
men kändes ändå inte som om det skulle
vara problem.. kändes ändå normalt lixom..
även om jag inte varit med om det tidigare..



1a Januari: Oj oj.. det är år 2008. Det är det åtet jag förhoppningvis ska bli mamma. 7 månader kvar. Har haft lite värk i nedre delen av magen från och till hela helgen och brösten ömmade i natt så jag kunde inte ligga på mage. Så har sovit ganska illa. Blev 4 ggr på toaletten oxå


2a Januari: Kramperna i magen har försvunnit.. Så just för tillfället känner jag ingenting av graviditeten.

3e Januari: Nätterna e otroligt jobbiga.. KAN inte sova. Otrolig smärta i magen.. fick en akuttid på gyn.. allt var bra. fick även bild. Huvud kropp armar ben + ett öga.. ÄLSKAR DEJ BEBIS

4e Januari: Har varit så trött i dag så jag fick vila middag.. det sa inte många secunder sen SOV jag.. haha.. vaknade ca 1 timme senare..

5e Januari: Sista dagen på v 10. Det går så fort så fort detta.. snart ligger jag väl på BB o föder oxå. haha.. Känns skönt att fått se bebisen iaf i denna veckan. Nu pustar jag ut o bara njuter av min graviditet.. detta kommer gå bra. Snart förbi dem kritiska veckorna oxå ju..

Kommentarer

  • fia säger:

    roligt me bild ju...nu har du ju gått snart tolv veckor så de händer inget nu...bara njut!! :0) ska ni ta
    reda på om de e pojke eller flicka? kram

    2008-01-05 | 20:39:58
  • fia säger:

    okej men då får man ju reda på allt till 100% i bland blir ja osäker på om de e en flicka fast ja vet...men de e ju inte 100 när man kollar på ul...Rebbe fick en liten pojke i går..söt som tusan kolla hennnes blogg om du vill...så nu e man ju sugen duktigt! :0) kram kram

    2008-01-05 | 20:48:33
  • fia säger:

    ja men de går fort som tusan... vilken vecka gör man testet i? har du beställt tid hos bm? vem fick du? eller du går kanske inte i stan?....

    2008-01-05 | 21:01:53

Kommentera inlägget här: