TinkerBellan

Min blogg, Mina tankar, Mina bilder, Mitt liv

detta e något jag lätt skulle kunna göra om jag nu inte hade tillhört riskgruppen.

Kategori: Detta har hänt idag

”ETT MIRAKEL” 61-åriga Kristine Casey födde sitt eget barnb
”ETT MIRAKEL” 61-åriga Kristine Casey födde sitt eget barnbarn.
Foto: STACEY WESCOTT

Kristine, 61, födde
sitt eget barnbarn

Förbjudet i Sverige

  Surrogatmödraskap innebär att en kvinna föder ett barn som hon inte ska behålla.

  En metod är att ägg från henne själv befruktas. Då kallas det partiellt surrogatmödraskap och hon blir själv biologisk och genetisk mor.

  Det kan också vara ett befruktat ägg från en annan kvinna. Hon blir då biologisk mor men inte genetisk. Det kallas fullständigt surrogatmödraskap.

  Ingen av varianterna är tillåten i Sverige. Det är dock tillåtet i exempelvis Storbritannien, Nederländerna och delar av USA.


Källa: RFSL













Det är få förunnat att föda barn vid 61 års ålder.

För Kristine Casey var det extra speciellt.

Hon födde nämligen sitt eget barnbarn.

I onsdags klockan 21.47 föddes Finnean Connell – en på flera sätt unik liten pojke. Inte nog med att han föddes av den äldsta föderskan i mammaminne i Illinois, USA. Hon är dessutom hans mormor.

Hans riktiga mamma, Sara Connell, 35, kan nämligen inte föda egna barn. Därför ställde 61-åriga Kristine upp som surrogatmamma åt sin dotter.

”Det brast för mig”

– De tre lyckligaste dagarna i mitt liv var när jag födde mina döttrar. Jag ville göra det här för någon jag älskar, säger Kristine Casey till Chigaco Tribune.

Saras ägg befruktades i laboratorium med spermier från hennes man Bill. Sedan planterades det i Kristine Casey som bar på lille Finnean i 39 veckor. Själva födseln utfördes med kejsarsnitt.

– När han började skrika brast det för mig. Det är ett mirakel, säger Sara Connell som länge längtat efter barn.

Risk för äldre

Hon och maken Bill har försökt i sju år utan att lyckas. Efter att ha genomgått fertilitetsbehandling blev Sara gravid men fick dödfödda tvillingar. Vid ett senare tillfälle drabbades hon av missfall.

Kristine Casey däremot, har tidigare fött tre barn utan problem. Låt vara att det senaste var 30 år sedan.

Graviditeten var dock långt ifrån riskfri.

– Ju äldre kvinnan är, desto större risk tar hon genom att bli gravid. Det handlar om allt från blodtryck och diabetes till för tidig födsel och missfall, säger specialistläkaren David Cohen till Chicago Tribune.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: